Hoewel voetbal door de jaren heen voornamelijk als sport werd gezien, wordt het ook steeds meer een vorm van entertainment of zelfs kunst. Zo is er inmiddels ook panna of freestyle voetbal. Deze twee vormen van entertainment zijn ontzettend leuk voor op je volgende evenement, maar wat is het verschil tussen deze twee varianten van voetbal?
Wat is het verschil tussen een panna en een poortje?
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een panna of van een poortje, maar wist je dat er eigenlijk verschil zit tussen deze twee termen? Een poortje is dat waar we vooral aan denken als we ‘panna’ roepen bij het voetbal. Hierbij schiet de ene speler namelijk de bal tussen de benen van de andere speler door. Panna is echter net een beetje anders. Hierbij wordt ook de bal tussen de benen van de andere spelen geschoten, maar lukt het de speler ook om de bal daarna weer op te pakken. Het verschil zit dus vooral in het balbezit nadat de bal tussen de benen van de ander door is geschoten.
Wie heeft panna bedacht?
Panna voetbal komt oorspronkelijk uit Suriname. Het woord ‘panna’ betekent dan ook ‘poortje’ in het Surinaams. Bij panna voetbal is het de bedoeling om de bal door de benen van de tegenstander te schieten en deze daarna ook nog in je bezit te houden. Hoewel deze vorm van straatvoetbal in Suriname is ontstaan, is deze inmiddels al weer geruime tijd overgewaaid naar Nederland en is hier ontzettend populair gevonden. Het is dan ook een leuk spel om te spelen op een plein of een klein speelveld waar je geen partijtje kunt doen.
Wie heeft freestyle voetbal bedacht?
Er is eigenlijk niet één persoon aan te wijzen die freestyle voetbal zelf heeft bedacht. Freestyle voetbal is eigenlijk geleidelijk steeds populairder geworden. Technisch gezien is freestyle voetbal al even oud als de sport zelf, aangezien het eigenlijk gewoon trucs met de bal zijn. Wat we wel weten, is dat voetballers Edgar Davids en Ronaldinho steeds meer trucs deden met de bal. Hierna heeft freestyle voetbal zich eigenlijk steeds meer ontwikkeld.
Op een gegeven moment begon het populaire merk Nike ook reclame te maken voor de trucs die Ronaldinho en Edgar konden doen. Dit zorgde ervoor dat men wereldwijd steeds meer interesse kreeg in het doen van trucs met de bal. Youtube heeft hier overigens ook in geholpen, aangezien men de trucs graag na wilde doen en hier dan ook video’s over maakte en op Youtube plaatste. Je zou daarom ook wel kunnen zeggen dat freestyle voetbal sinds begin deze eeuw echt populair is geworden.
Is freestyle voetbal een sport?
Freestyle voetbal hoort thuis in verschillende categorieën. Zo kan je het bijvoorbeeld inderdaad als sport zien. Het is een soort van uitbreiding van het gewone voetbal. Wist je dat er zelfs kampioenschappen in freestyle voetbal zijn? Er zijn zowel nationale als internationale kampioenschappen van deze sport, waarbij juryleden vooral kijken naar de creativiteit, moeilijkheid, behendigheid, show en choreografie van de freestyler. Hierbij kunnen de kandidaten zowel bestaande trucs van andere freestylers gebruiken als zelf nieuwe trucs te bedenken en uit te voeren.
Je zou freestyle voetbal overigens ook in de categorie van entertainment kunnen zetten. Bij freestyle voetbal wordt er als het ware een show opgevoerd wat iedere keer weer indrukwekkend is om naar te kijken. Daarom bieden we bij Freestyler Josh dan ook freestyle voetbal shows aan. Deze kunnen je volgende evenement naar een hoger niveau tillen!
Het verschil tussen panna en freestyle voetbal
Bij Freestyler Josh bieden we verschillende vormen van entertainment omtrent voetbal aan. Zo bieden we bijvoorbeeld leuke panna shows, maar ook freestyle voetbal shows aan. Wat is dan nu precies het verschil tussen deze twee? Bij onze freestyle voetbal shows zal de speler een aantal indrukwekkende trucs laten zien in een tijdspan van 10 minuten (of natuurlijk een andere tijd als je graag een langere of kortere show wilt hebben).
Krijg hieronder een indruk van een freestyle voetbalshow.
Bij panna shows is het entertainment een stuk meer interactief, aangezien de artiest ook zijn best zal doen om het publiek met zich mee te krijgen en mee te laten doen. Deze show duurt 25 minuten en bestaat voornamelijk uit ietwat simpelere trucs dan bij het freestyle voetbal. Ook is een panna zelf een soort voetbal truc en hier ligt de focus dan ook meer op bij deze opvoeringen. Het publiek wordt hier ook vaker in meegenomen, waarbij ieder de uitdaging aan kan gaan om een panna te maken bij de artiest.
Krijg hieronder een indruk van een panna voetbalshow.
Clinic of Workshop
Lijkt het je leuker om zelf te leren hoe je trucjes moet doen met een voetbal? Je kan bij Freestyler Josh nu ook een freestyle of panna voetbalclinic boeken, waarbij we de doelgroep verschillende trucs aanleren die ook goed bij hen passen. Op deze manier kan je ieder evenement nóg leuker maken!
Een panna of freestyle voetbal artiest inhuren?
Zou je graag een expert in panna of freestyle voetbal willen inhuren voor je volgende evenement? Of twijfel je nog over wat precies de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je namelijk altijd graag verder! Door de jaren heen hebben wij al veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van voetbalentertainment, waardoor we je altijd graag helpen bij je keuze en je adviseren waar nodig.
E-mail: info@freestylerjosh.nl
Telefoon: +31 6 22 03 65 98